SKAM-INDUSTRI

K%25C3%25B8benhavn-34_edited_edited.jpg

And I will show you of male and female that either is but equal of the other, 

And sexual organs and acts ! do you concentrate in me, 

for I am detemin’d to tell you with corageous clear voice to prove you illustrious

And I will show you that there is no imperfection in the present,

and can be none in the future

And I will show you that whatever happens to anybody

It may turn in to beautiful results,

And I will show you that nothing can happen more beautiful than death. 

 

                                                                                  Walt Whitman, Leaves of Grass, 1855

I Scarlette Letters af ???, hovedpersonen Hester Prynne får et barn udenfor ægteskabet, som straf tvinges hun på skaffordet på byens torv og hendes medborgere opfordres til at udskamme hende. Men som alle ved laves et barn ikke alene og mens Hester Prynne må udstå offentlig ydmygelse, hædres hendes “medskyldige” ægteskabsbryder Author Dimmesdale som en højst respekteret leder og en kilde til moralsk styrke. Dør hun? dehumaniserende.

Der findes en teori til, at vurdere/afmåle ??? Af en forbrydelse i et samfund. Straf.

Offentlig udskamning eksisterer i mange former. Historisk set, er det vanskeligt at spore dets oprindelse, men det har været en konventionel social instition, der trækker tråde tilbage til oldtiden. Sagaer, græske myter og biblen bringer eksempler på helte og skurke, der må udstå offentlig ydmygelse som straf for deres angivelige unoder og vi har alle hørt om gabestokken. Udskamning har været en social skik, ofte ritualiseret, som beregnet til at skabe balance i en uretfærdig hændelse. Men med tiden har skikken fået markedsværdi. I middelalderen begynder vi at se en mere struktureret, domstol. Her ville forseeren ofte skulle udmåle en straf i form af offentlig udskamning for en mindre forteelse ved at blive ført til et offentligt sted i det centrale byrum, så medborgere nemt kunne overvære straffen og til tider endda tage del i den, som en form for mob justice.

 

I juridisk forstand bliver offentlig udskamning også benyttet i nyere tid, selvom det forekommer sjældent. I den amerikanske delstat Ohio blev Edmond Aviv i april 2014 idømt 15 dages betinget fængselsstraf og samfundstjeneste, af dommeren Gayle Williams-Byer. Derudover blev han dømt til at skulle opholde sig på et af byens mere trafikerede gadehjørner i fem timer med et skilt, hvor der stod “I AM A BULLY! I pick on children that are disabled, and I am intolerant of those that are different from myself. My actions do not reflect an appreciation for the diverse South Euclid community that I live in.”, Edmond Aviv havde smurt hundelort på en rampe på naboens bil, så hendes børn i rullestol ikke kunne tilgå bilen, det var en aktion der kulminrerende efter flere måneders nabofejte, hvor det sandt kan konkluderes at Edmond Aviv havde opført sig upassende. Straffen for hans forbrydelser kan lyde forholdsvis sober, men Edmond Avivs histore fik global opmærksomhed og kom på forsiderne i medier verden over, heriblandt i det danske medie Ekstrabladet. På få sekunder blev Edmond Avivs navn ødelagt og ydmygende billeder og tekster florere på internettet i store mængder den dag i dag.

 

Måske var det ikke gået op for dommeren Gayle Williams-Byer, da hun afsagde dommen, men offentlige udskamning - som oprindeligt foergik på byens torv - er i vores tid rykket ud i internettets næsten opløste trancendentale sfære. Ydmygelsen er ikke længere begrænset i tid og rum, den holder sig ikke længere indenfor de fysiske bygrænser, gadehjørner eller er begrænset til de medborgere der passerer, men har fået et globalt publikum og Edmond Avivs ydmygelse på fem timer er blevet forlænget, i en grad, hvor det kan siges, at han nu 7 år efter stadig sidder på det gadehjørne. Man kan bare google hans navn. Prisen for det enkelte individ, der udsættes for offentlig ydmygelse, kan derfor være bekymrende svær at forudsige og de reele konsekvenser af straffen umulig at fastslå indenfor straffeudmålelsen når man bringer offentlig ydmugelse i spil.

 

Et centralt  sker når dommen fældes uden for retssystemet, nemlig af medierne. Et studie der har kvalitativ indholdsanalyse af 175 artikler i The Wall Street Journal og The New York Times viser at Monica Lewinsky blev gransket og udnyttet af aviserne og portræteret udelukkende i en kontekst